Social Icons

Flashmob Finlandia


Finlandia Flashmob -videon syntyyn vaikuttamassa ollut Olli Sirén laulaa itse mieskuorossa. "Päätin että jotain tällä porukalla täytyy tehdä. Ensin ajateltiin että käydään laulamassa Pekalle Finlandia-hymni serenadiksi, mutta sitten idea jalostui siitä flashmobin ja nettivideon muotoon," Sirén kertoo. "Joistain jutuista vaan tietää heti, että ne on pakko toteuttaa: kun idean saa päähänsä ja alkaa sormet syyhyämään kun ajattelee, mitä tapahtuu kun tämän saa ulos ja ihmiset näkee sen. Finlandia ja Pekka Haavisto kuuluvat yhteen, koska Pekka on myös niiden ehdokas, joiden sydämiä ja sieluja Finlandia näppäilee."

Sirén kertoo, että laulajien kerääminen mukaan oli helppoa: "Mieskuoro Pekkaa varten perustettuun Facebook-ryhmään alkoi kertyä väkeä heti ensimmäisten tuntien sisällä. Ei ollut epäilystäkään siitä, etteikö tässä saataisi jotain suurta aikaan." Itse videon ohjaajaksi ja kuvausryhmän kokoajaksi ryhtyi Kim Gustafsson: "Liityin Mieskuoro Pekka -ryhmään sattumalta melkein samalla hetkellä kuin idea flashmobista ilmaistiin ja pystyin saman tien alkaa organisoida kuvauksia." Apua ja tekniikkaa videon toteutukseen saatiin myös toisesta Facebookissa spontaanisti syntyneestä ryhmästä "Elokuvantekijät Pekka Haaviston puolesta". Mukana oli yhteensä kolme kuvaajaa ja äänittäjä.

Ennen tilaisuutta järjestettiin harjoitukset Uudella ylioppilastalolla. "Emme edes tienneet paljonko paikalle tulisi ihmisiä, mutta kun aika koitti, paikalle saapui valtavati laulajia. Kuoronjohtaja kokeili, soiko neljä stemmaa tarpeeksi hyvin, ja heti ensimmäisen vedon jälkeen kävi ilmi, että kyllä toimii. Näin uskallettiin lähteä neliäänisesti liikkeelle." Harjoitusen jälkeen kaikki laulajat lähtivät eri suuntiin ja tulivat asemalle paikalle eri puolilta. "Tarkkaa aloitusaikaa ei oltu sovittu. Olin itse vielä etsimässä äänimiestä kun kuulin ykköstenorin aloittavan ja siirryin saliin. Kun toisessa säkeistössä eri stemmat liittyivät mukaan, unohtui kaikki muu, koska laulu kuulosti tilan akustiikan takia niin upealta."

Kaikki Finlandia Flashmob -videon tekijät ja esiintyjät ovat virallisesta kampanjasta riippumattomia yksityishenkilöitä. Video tehtiin viraalijakeluun ja se luovutettiin kampanjalle, joka päätti nostaa sen TV-esitykseen